Mi a link és milyen a jó link?

mi a link

Mi a link? A link legtöbbször egy szövegre vagy képre beágyazott hivatkozás, egy átirányítás, összekapcsolás, amelyre ha a látogató rákattint, akkor a megadott utasítás szerint folytatódik a történet. Legtöbbször egy másik weboldalra irányít át a link, de előfordulhat, hogy egy fájl letöltését indítja el. Mit lehet megvalósítani a linkek segítségével és milyen valójában a jó link?

Milyen a jó link?

A jó link egyértelműen a látogatóra tudtára adja, hogy mi történik, ha megtörténik a kattintás. Új oldalra vezérel? Felugrik valami hirdetés? Elindul egy letöltés? A jó link rendelkezik egy szöveges utasítással, vagy ha magán a linken nincsen ilyen, akkor a link környezetében helyezkedik el. A lényeg, hogy egyértelműen látható az olvasó számára a linkre kattintás következménye.

A linket, ha szövegre tesszük, akkor a szöveg megfelelő helyén kell, hogy legyen. Például: Érdemes utána nézi annak, hogy miért hasznosak a linkgyűjtő oldalak. Ennél a linknél pontosan a lényegre helyeztem a linket, ezzel egyrészt egy kulcsszóra erősítettem rá, másfelől az olvasó teljes mértékben tisztában lesz vele, hogy miről fog olvasni a bejegyzésben.

A jó link legtöbb esetben új ablakban nyílik meg. Kivétel ez alól a vásárlásra ösztönző linkek, ahol minél előbb a pénztárhoz akarjuk eljuttatni a látogatót, anélkül, hogy visszahőkölne. A blog oldalakon azonban az a cél, hogy minél több oldalon minél több ideig böngésszen. Ha a tartalom közepén talál egy érdekes linket és rákattint, akkor ha csak nem új lapon nyílt meg a másik oldal, lehetséges, hogy a cikkem második felét soha nem fogja már végigolvasni – hiszen elkattintott a lapról.

Különösképpen ügyelni kell külső oldalakra történő hivatkozásoknál – például forrásmegjelenésnél. Ilyenkor minden esetben új ablakban nyíljon meg a linkelt oldal.

mi a link

Mi a link lényege? Mit lehet elérni vele?

  • Linkeléssel leegyszerűsítheted a dolgokat. Például nem kell egy egész galériányi képet feltüntetni egy aloldalon, hanem azt külön galériába gyűjtve linkelheted az oldalon. A sok száz kép helyett egyetlen kép megjelenítésével és arra történő linkeléssel hívhatod fel a látogató figyelmét arra, hogy a képre kattintva megtekintheti az egész galériát.
  • Link alá PDF, DOC és egyéb más típusú fájlokat is feltölthetsz, amire ha rákattint a látogató, egyszerűen hozzájut az anyaghoz.
  • Utalhatsz egy korábbi bejegyzésedre, ezzel azt népszerűsítve és a jelenlegi szöveget még hitelesebbé téve.
  • A hitelességedet növeli, ha külső hivatkozásokat is linkkel a szövegedben, például forrásmegjelöléssel.
  • Csinálhatsz tartalomjegyzéket (oldalon belüli ugrást hozhatsz létre), ha esetleg a cikk túl hosszúra nyúlna és könnyebben átláthatóbbá szeretnéd tenni vele.
  • Természetesen hirdetéseket is megoldhatsz a linkekkel.

Mennyi linket jó használni?

Annyit, amennyi szükséges. Ha a link szükséges a tartalmad megértéséhez vagy a látogatód irányításához, akkor használj. Ügyelj rá, hogy soha ne zavard össze a látogatódat, mindig maradj egyértelmű a linkelésnél is!

Hogy zajlik a linképítés?

A SEO egyik fontos eleme a linképítés. Hogyan történik nálunk a linképítés folyamata?

A linképítés akkor a legjobb, ha olyan oldalakról érkeznek a honlapodra mutató linkek, amelyek az oldalad témáját ölelik fel. Tehát, ha az oldalad a környezetvédelemről szól, akkor felbecsülhetetlen értéket jelent egy másik környezetvédelemmel foglalkozó oldalról érkező link. Miért? Mert egy szakértő ismeri el a munkádat és ezt a Google is tudja. Ha ez a másik oldal ráadásul még hírnévvel is rendelkezik, akkor sokkal de sokkal többet ér az onnan érkező, mint 15 másik oldalról szerzett irreleváns link.

Ez az elsődleges cél, majd persze feltérképezzük azokat a linkgyűjtő oldalakat, amelyekben érdemes lenne feltüntetni az adott honlapot.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*