Mi a domain név és hogyan válassz megfelelően?

mi a domain név

Mi a domain név? Hogyan válassz nevet? Hol tudod ellenőrizni, hogy szabad-e és egyáltalán hol tudsz domaint foglalni és regisztrálni?

Tulajdonképpen mi a domain név?

A domain név pontosan olyan, mint az autóknál a rendszám – egyedivé tesz, és ha kell, beazonosít. A domain névre tulajdonképpen azért van szükség, hogy az emberek könnyen meg tudják jegyezni azt, hogy újra fel tudják keresni a kívánt tartalmat. Mert amíg a számítógép könnyen elment a memóriájába egy hosszú és bonyolult karaktersorozatot, addig mi emberek a hangzatos nevek alapján tájékozódunk.

A választott domain név kiegészül egy csoportosítást jelző végződéssel is – például magyar honlapok esetében ilyen a „.hu”. Ilyen szempont alapján alapvetően két csoport létezik, amely a nemzetközi fődomaineket (ilyen például a „.com” is) és nemzeti domainokat foglalja magába.

Milyen domain nevet válassz?

Ha honlapot szeretnél indítani, akkor az elsődleges lépés, hogy sorba veszed, milyen domain nevek kerülhetnek szóba. Lehetőséged van megszűnőben lévő oldal domain nevének lefoglalására, de teljesen egyedi nevet is kitalálhatsz.

Az előbbi megoldás azért célszerű, mert az adott oldal már valamikor rendelkezett látogatottsággal és akár több oldalról is linkelve lehet az oldal anélkül, hogy bármit is tettél volna az ügy érdekében. Azonban érdemes szemfülesnek lenni és utána nézni, hogy milyen véleménnyel voltak az adott domainről az emberek, például ha linkelték, akkor milyen kontextusban tették azt.

mi a domain név

A másik lehetőség, amikor egyedi domain név választására kerül a sor. Erre a legjobb megoldás, ha végzel egy kulcsszó kutatást, amely pontosan meghatározza, hogy a tevékenység, amellyel foglalkozol és amiről tartalmat szeretnél feltölteni, milyen kulcsszavakat foglal magába és ezek milyen látogatottsággal bírnak. Ha szerencséd van, akkor találsz köztük olyan kulcsszót, amely még nem foglalt a domain nevek között, így ezzel is erősítheted az oldalad pozícióját.

Ha nem szeretnél ezzel bajlódni, akkor egyszerűen meghatározod, hogy melyik az a kulcsszó, amelyik a leginkább leírja, hogy miről is fog szólni, mivel fog foglalkozni az oldalad, majd „elkezdesz vele játszani”. Igyekezz minél hangzatosabb, rövidebb, könnyen megjegyezhető domain nevet választani, amit az emberek könnyen megjegyeznek.

Hogyan ellenőrizheted, hogy a domain név szabad-e?

Ezt számos oldalon megteheted, ugyanis a domain nevet először is le kell foglalnod valamelyik szolgáltatónál. A szolgáltatók közzé tesznek egy ellenző funkciót, ahova egészen egyszerűen csak beírod a választott nevet www tag nélkül, kiválasztod, hogy milyen utótagot szeretnél („.hu”, „.com”, stb.) és rányomsz az ellenőrzés gombra.

Hogyan regisztrálhatod a választott domain nevet?

Ha sikeresen leellenőrizted, hogy a domain szabad, akkor a szolgáltató a gombra kattintás után már fel is ajánlja, hogy mennyiért tudod megvásárolni. A legtöbb esetben akár több évre is megvásárolhatod a jogot a szerkesztésre és azonnal tárhelycsomagot is vásárolhatsz mellé.

Www-vel vagy a nélkül?

Mielőtt nagyon elmélyülsz a szerkesztésben érdemes előre eldönteni, hogy a honlapodat www-vel vagy a nélkül fogod-e használni. A gond, hogy míg a látogatók részére és számodra semmi különbséget nem jelent a kettő, addig a böngészőnek ez két külön címet jelent. Ha felváltva használgatod az URL címeket, akkor bizony előfordulhatnak hibák. Enyhébb esetben csak megterheled a rendszert és fölösleges sávszélességet foglalsz el, súlyosabb gond, ha néhány címed elérhetetlenné válik.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*