Honlap optimalizáció

honlap optimalizáció

Mit is értünk honlap optimalizáció alatt? Miért szükséges és mi történik, ha rosszul végzed a feladatot? És vajon lehetséges-e már kész honlapok esetében is optimalizálni? Néhány alapvető kérdésre hoztunk most számodra válaszokat!

Kiknek ajánlott a honlap optimalizáció?

Túlzás lenne azt állítani, hogy tudatos optimalizáció nélkül nem lehet meghódítani a Google találati lista első helyét. Természetesen lehetséges abban az esetben, ha az oldalad folyamatosan olyan cikkeket közöl, amelyek az embereket megfogja és interakció készteti, valamint az adott témában kevés a konkurens weboldal.

Ha például te itt Magyarországon, magyar nyelven, magyaroknak írsz cikkeket a szörfözésről, akkor egészen biztosan hamar a lista élére lovagolsz! Más a helyzet abban az esetben, ha például használt autókat árulsz. Ilyenkor ajánlott a honlap optimalizáció! Mivel a konkurenseid száma igen magas, viszont közülük kevesen használják a technikát, így ezzel könnyebben kerülhetsz versenytársaid elé.

A honlap optimalizáció előtti teendők

Mielőtt belevághatnánk a honlap optimalizálásába, egy mindent átfogó elemzésre, feltérképezésre van szükség. Enélkül olyan, mintha térkép és iránytű nélkül tennének ki egy útvesztőben. Elemzés és tervek nélkül egyrészt biztosan nem marad ki egy lépés sem, másrészt magad is jobban látod az előrelépési lehetőségeket.

Mindenekelőtt azt kell megvizsgálni, hogy jelenleg milyen az oldal népszerűsége, melyek azok a kulcsszavak, amik már jól működnek és hoznak is eredményt – és persze megnézzük mivel lehet feljavítani. Ehhez igénybe vesszük azokat a SEO eszközöket, amelyekről korábban már olvashattál nálunk.

Tehát többek között megnézzük az oldal page rank értékét, az alexán való elhelyezkedését, hogy milyen mértékben van feltérképezve az oldal a Google által és hogy milyen rámutató linkekkel rendelkezik már a lap.

Majd jöhet a technikai elemzés, amely során az oldal háttérbeállításait ellenőrizzük, pótoljuk a hiányosságokat és javítjuk az esetleges hibákat. Gondolok itt a kiemelések szakszerű használatára, a címsorok megfelelő kezelésére, az URL-ek beállítására, a linkek optimális használatára. Fontos az is, hogy a honlapodat megnyitva gördítés nélkül mennyi látszik a tartalomból (hiszen a látogatók többsége nem fordít rá energiát, hogy lejjebb tekerjen a tartalomban). Ellenőrizni kell azt is, hogy milyen gyorsan töltődik be az oldal és még megannyi kis apróságot kell végigvenni, amely ha jól van beállítva együttesen nagy löketet fog adni a honlapodnak.

Mit ér az egész a tartalmi elemzés nélkül? Az egyik kulcsfontosságú elem a honlap tartalmának átvizsgálása. Alkalmaz-e az oldal különböző marketing fogásokat? Pontosan érthetőek-e a szövegben megfogalmazottak? Felvet-e egyéb kérdéseket, amelyre nem található a válasz? Elég szellős-e az elrendezés? Nem fárad-e el az ember szeme az olvasás közben? Elég képpel van ellátva az oldal? Megfelelő-e a kulcsszó sűrűség? Hogy néz ki a fejléc, a lábléc és az oldalsávok és persze átvizsgáljuk a HTML beállításokat is. És így tovább…

Végezetül kiemelkedően fontos a webdesign is! Például nem mindegy, hogy a honlapod milyen színeket használ, milyen szimbólumokat alkalmaz és hogy a menüpontok hol és hogyan rendeződnek el. Sok kis apróság, amiről az ember nem is gondolná, hogy mennyit számítanak!

Az oldalad design munkájának tükröznie kell a gondolataidat, a céljaidat. Mondok egy példát. Egy fogorvosi rendelő honlapjának talán a legfontosabb célja, hogy bizalmat keltsen a látogatóban, megnyugtassa afelől, hogy nem kell tartania a felkereséstől. Ilyenkor talán a legoptimálisabb ha minél több fehér és kék színt csempész az oldalba az üzemeltető, amely tisztaságról és nyugodtságról árulkodik. És persze kiemelkedően fontos szerepe van a jól megválogatott képeknek is.

honlap optimalizáció

A honlap optimalizáció alapjai

Az írói tehetség az egész feladat alapja. Hiába van egy technikailag jól beállított, felépített honlapod, ha a szövegezés nem állja meg a helyét. Sokan, akik csak hírből hallottak a honlap optimalizálásról abba a hibába esnek, hogy gyakorlatilag túloptimalizálják az oldalt. Ebben az esetben előfordulhat, hogy a weboldal tulajdonosa pontosan az ellenkezőjét éri el, mint amelyet szeretne és a Google büntetésként hátrébb sorolja.

A helyes kulcsszókutatás elengedhetetlen a honlap optimalizáció során, épp úgy, ahogy a képek stílusos, megfelelő használata és a linképítés.

Néhány háttérbeállítás

A címsort szintén érdemes kitölteni a legfontosabb kulcsszavaiddal és jó, ha az URL vége nem számsorból vagy dátumból áll, hanem ott is, szintúgy a kulcsszavaid szerepelnek.

A cikkeknél a helyes kulcsszó sűrűségen felül oda kell figyelni, hogy az alcímek például a megfelelő formázással lássad el – ezzel rangsorolhatod a mondanivalód fontosságát (h3,h2,h1 – ezek szerepeljenek az oldalad tartalmi részeiben). Éppen ilyen fontos, hogy a képeket megfelelően, a kulcsszót használva nevezd el feltöltés előtt és adj neki címet, ha szeretnél, ezek mind-mind jó pontot jelentenek. Azonban vigyázz! A Google felismeri, ha a kulcsszó nem fedi a képen szereplő dolog jelentését!

A túloptimalizált honlapok büntetése

A Google egy módon büntethet, különbség csupán a mértékben rejlik. A legdurvább esetben a Google teljesen eltávolít a találati listájából, vagy olyan hátra sorol, hogy ember legyen, aki odáig elkattintgat!

Vannak enyhébb büntetések is, mint például, hogy 60 helyezést veszítesz a listában vagy csupán egyetlen kulcsszavadat vagy aloldaladat helyezi hátrányba.

A büntetés okát sajnos neked kell megfejtened vagy a legjobb, amit tehetsz, hogy szakértőhöz fordulsz, aki amellett, hogy rájön a hiba forrására, helyre is hozza a problémát.

honlap optimalizáció

Lehetséges-e a honlap optimalizáció utólag?

Természetesen a legtöbb esetben akkor jut el a honlap tulajdonosokhoz a keresőoptimalizálás lehetősége, amikor már kész az oldal és javában telített cikkekkel.

Utólag keresőoptimalizálttá tenni a cikkeket sokszor inkább veszteséget okoz a honlapnak, arról nem beszélve, hogy sokkal több időt vesz el, mint egy új cikk megírása. Magát az oldal struktúráját, elrendezését és felépítését minden gond nélkül újra lehet tervezni, fel lehet építeni. Cikkeket törölni vagy átírni nem javasolt. Azok a cikkek, amelyek megvannak, többé teszik az oldaladat! Ehelyett inkább törekedj arra, hogy a jövőben létrehozott tartalmak már úgy készüljenek el, ahogy az a Google számára is optimális!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*